Koiran rakenne & rasitus kehossa, lihashuollon tarve ?

10.11.2021

Peruskoiran (luonnonmukainen normaali) rakenne on kohtuullisen lähellä suden rakennetta. Alun perin ihminen on tarvinnut koiraa apulaiseksi erilaisiin tehtäviin ja siten jalostanut rotuja hyvin erilaisiksi rakenteeltaan. Norjalainen Olof Roing kehitti koirien tyyppiopin ja jakoi koirat kolmeen eri tyyppiin: laukkatyyppi, ravityyppi ja voimatyyppi. Tämän lisäksi on kondrodystrofiset rodut (lyhyet raajat).

Useimmat koirarodut on kuitenkin jalostettu varsin kauaksi peruskoira tyypistä. Ihminen ei ole jalostanut koira vielä kovinkaan kauan, mutta on ohjannut koirarotuja määrätietoisesti kauemmaksi peruskoiran rakenteesta. Väitetään, että jos koirat saisivat elää vapaasti ja paritella kenen kanssa haluaisivat, ne näyttäisivät muutaman sukupolven jälkeen peruskoiran tapaiselta. Luonto korjaisi ihmisen jalostuksella aiheuttamat muutokset terveemmiksi.

Peruskoira on nivelten, lihaksiston ja kaikkien rakenteellisten yksityiskohtien osalta luonnon perusteos, liikkuminen rasitus jakaantuu kaikille raajoille, ei kohdistu haitallisesti mihinkään yksittäiseen niveleen. Luut ja nivelet ovat luonnollisella tavalla suoria. Rakenne ei todennäköisesti aiheuta sille ongelmia.

Kun koiran liikkeet ovat symmetrisiä liikkeen aiheuttama rasitus jakaantuu tasaisesti. Liikkeen tasapainoa, voidaan havainnoida etu-ja takaraajojen askelpituuksilla. Askelpituudet riippuvat koiran kulmausten yhteensopivuudesta. Kun kulmaukset ovat epätasapainossa koira sovittaa liikkeensä runsaammin kulkeutuneen kulmauksen vähemmän kulmautuneen osan askelpituuteen. Lyhyempi askel asettaa reunaehdot, johon pidempi askel sopeutuu. Pidempiin askeliin kykenevä raaja jättää liikkeensä kesken. Kun koira ei voi liikkua rennosti rakenteensa vuoksi, se aiheuttaa epäsymmetristä lihasjännitystä ja tuottaa ylimääräistä rasitusta lihaksiin, jänteisiin ja niveliin, nivelten kuluminen aiheuttaa koiralle lisääntynyttä kipua. Koira alkaa korjaamaan rakenteen epätasapainoa, kompensoimaan. Askelpituuden kompensointi voidaan havainnoida koiran selkälinjasta. Koiran selkälinjan tulisi olla ravissa vakaa, se ei liikkeessä heilu tai pumppaa tai vaapu, vaan on suorana ja myötää. Koiran selkänikamat eivät kestä ylös / alas tapahtuvaa liikettä, se kuormittaa selkänikamien välejä väärällä tavalla.

Jalostuksen myötä koirilla on hyvin erilaisia selänmuotoja ja pituuksia. Selän sairauksina tunnetaan mm. spondyloosi. Koiran tukiranka on peräkkäisiä selkänikamia, joiden sisällä kulkee selkäydin kanava. Selkäydin alkaa kallonpohjasta ja jatkuu ensimmäiseen lannenikamaan. Selkäydinkanava on hyvin kapea putki. Koiran elimistö pyrkii suojelemaan tärkeää selkäydin kanavaa kaikin tavoin. Yksi keino estää nikamien liian suurta liikettä on silloittaa nikamien välit. (spondyloosi) Sillat tekevät rankaan lisätuen, mutta samalla nivelten normaali elastisuus katoaa, koiran lihakset rasittuvat epätasapainoisesti. Spondyloosi on aktiivisessa vaiheessa, siltojen rakentumisvaiheissa kivulias, mutta valmiit sillat eivät aiheuta yleensä kipuja. Koirat eivät ole mukavuudenhaluisia, tai laiskoja kuten me ihmiset, ne haluavat liikkua, yleensä liikkumattomuuden haluttomuuteen ovat syynä erilaiset kivut.

Terverakenteisen koiran rasitus jakaantuu niin, että koiran seistessa paikallaan 60% painosta on etuosalla. Mikäli koiralla on ongelmia etuosassa esim. kyynärnivelissä, se alkaa keventämään etuosan kuormitusta. Koira suorittaa sen ylimääräisellä lihastyöllä esim. seuraavasti: nivel kipuilee -> kipua kompensoivat nivelet kuormittuvat- ja niiden ympärillä olevat lihakset kuormittuvat, näin ongelma laajenee ja ruokkii itse itseään. Kyynärnivel ongelmat vaikuttavat kyseisen raajan yläpuolella oleviin lihaksiin, niskan alueelle, selkään, alaselkään ja vastakkaiseen raajaan. (Lähde: Mujunen S. Koiran rakenne- laaja oppimäärä) 

Ajanvaraukseen tästä:

Lisätietoa hieronnasta tästä

Hinnasto