Koirahieronnan hyödyt - Mikä aineenvaihdunta?

08.08.2021

Koirahieronnalla vaikutetaan koiran aineenvaihduntaan. Hieronnan avulla nesteenkulku koiran elimistössä edistyy ja vilkastuu.

Aineenvaihdunta on tärkeä tekijä koiran elimistölle ja hyvinvoinnille. Aineenvaihdunta vaikuttaa mm. ruuansulatukseen, ravinnon hyväksikäyttöön, toisin sanoen mitä parempi aineen vaihdunta on sitä paremmin saadaan ravintoa imeytymään. Aineenvaihdunta vaikuttaa myös energiatasoon ja puolustusjärjestelmään. Kuona-aineita ovat mm. maitohappo ja hiilidioksidi. (hiilidioksidi on solujen tuottamaa happoa) Koiran aineenvaihdunta saattaa heiketä esim. seuraavista syistä: kilpirauhasen vajaatoiminta, diebetes, ylirasitus, rasituksesta ylipäätään sekä staattisesta lihastyöstä.

Mikäli aineenvaihdunta on heikkoa, nestekierto koiran elimistössä vähenee, ja tämän seurauksena syntyy tukkoinen lihaskalvo ja lihas. Aineenvaihdunta heikkenee lihaksistossa ja ympäröivissä kudoksissa. Tukkoinen lihas ei toimi niin hyvin kuin hyvän aineenvaihdunnan omaava lihas

Koirahieronnalla vaikutetaan nestekiertoon, hieronta auttaa erityisesti lihas- ja kalvokireyksiin. Kun koiran aineenvaihdunta on hyvä, myös verenkierto koiran elimistössä vilkastuu. Hieronnalla nopeutetaan myös kuona-aineiden poistumista. Hieronnan välittömänä vaikutuksena saatetaan huomata esim. nenä vuotoa, ilman poistumista elimistössä jne. Myös virtsan eritys lisääntyy.

Koirahieronnassa elimistöön vapautuu histamiinia ja serotoniinia. Koiran saadaan hieronnalla yleensä rentoutumaan. Näin se tukee myös koiran henkistä hyvinvointia. Hieronnan aikana koiran iho ja lihaksen lämpiävät. Lihaksen hiusverisuonet avautuvat hoidettavaan lihakseen. Hieronta myös "laimentaa" verta, josta voi seurata janon tunne.

Solut tarvitsevat elämiseen happea ja ravinteita. Valtimoverenkierto kuljettaa happea ja ravinteita koiran elimistössä, hieronta auttaa valtimoverenkiertoa pääsemään kudoksiin.

Niin kutsuttuja kiinnikkeitä syntyy mm. onnettomuuksien, tai leikkausten tai haavojen seurauksena. Myös epätasapainoinen rasitus, yksipuoleinen rasitus aiheuttaa kiinnikkeitä. Elimistö "hoitaa itseään" kiinnikkeiden avulla. Hieronnalla pyritään hoitamaan kiinnikkeet niin, että koiran normaali liike on taas mahdollista. 

 Kuona-aineiden johdosta lihaksen toiminta heikkenee, ja palautuminen pitkittyy, muutokset voivat olla hyvin pienen pieniä. Kuona-aineet kertyvät yleensä lihasten kiinnityskohtiin. Ne voivat tuntua möykyiltä ilmakuplilta jne.

Koiran lihasten tulisi olla kimmoisia ja elastisia, näin myös vammautumisriski esimerkiksi harrastusten aikana vähenee. Mikä kimmoisammaksi lihas saadaan sitä enemmän siinä on räjähtävää voimaa, esim. hyppy ponnistuksessa, hypystä alastulossa on näin ollen elastisuutta ja vältetään loukkaantumisia. Koirahieronnalla vaikutetaan suoraan lihaksen työkykyyn. Hieronnan avulla vaikutetaan näin myös koiran kilpailuvireeseen. Koirahieronnan aikana koiran hermosto rentoutuu, hierontaotteet aiheuttavat mukavuuden tunnetta, hieronta vapauttaa endorfiineja. Hieronta sopii kaikille koirille kotikoirasta huippu-urheilija koiraan.

Lisätietoa hieronnasta tästä

Voit varata tutustumisajan 15€. Tervetuloa!